Quantcast
Channel: Mitt lilla gröna
Viewing all 146 articles
Browse latest View live

Virkat laptopfodral av restgarner

$
0
0

laptopväska 002

Det är dags för lite pyssel här på bloggen! De senaste kvällarna har jag virkat på ett laptopfodral av restgarner i olika färger. Det är ett väldigt enkelt virkprojekt och bra för nybörjare eller om man vill göra något relativt snabbt. Jag gillar också hur det går att använda sig av de små nystan och garnsnuttar man har liggande. Många olika färger och ränder blir fint i det här fallet. Tycker jag, det går såklart att virka hela fodralet i en färg också.

Jag använde inte något mönster utan gjorde först en rad med stolpar som var några centimeter längre än min dator på längden. Sedan virkade jag fasta maskor så att det blev ett stycke, och bytte färg varje rad. När stycket var runt 55 cm så var det slut på den påse med garnnystan jag köpt, och det var precis så att det räckte runt datorn och lite till så att det bildade ett lock. Jag gjorde en spetsliknande kant genom att på den sista raden virka tre fasta maskor i första maskan och sedan en smygmaska i nästa, och upprepa det till slutet.

Därefter vek jag virkningen på mitten, och lämnade några centimeter som skulle vara lock, och sydde ihop längst med sidorna. Genom att sy fast ett par tryckknappar så går det att stänga locket. Pilla till slut in alla lösa garnändar så att de sticker ut på insidan av fodralet. På några dagars arbete har du ett fint och skyddande laptopfodral som kommer imponera när helst du drar fram din dator!

Virkning är väldigt roligt och lätt när man får in de olika maskorna. Det finns bra beskrivningar på nätet, både i form av foton, illustrationer och korta videos som visar grunderna. Det mest klassiska att virka är mormorsrutan, som har blivit rätt trendig på sistone. Det finns inga gränser för vad man kan skapa av denna charmiga fyrkant; allt från filtar och kuddar till koftor, stolsdynor och väskor.

laptopväska 001

Eftersom jag hade så många olika färger blev baksida på fodralet helt annorlunda än framsidan

Eftersom jag hade så många olika färger blev baksida på fodralet helt annorlunda än framsidan

De garner jag använde kallas för  Anchor Tapieserieull, och är från början tänkt som broderigarn. De finns ofta att köpa i sybehörsaffärer men jag brukar hitta dem i second handaffärer, där de ofta sälja flera nystan i påsar ganska billigt. De finns i tusentals olika nyanser och har en bra tjocklek och kvalitet att sticka saker med. Jag tycker om att samla ett gäng nystan och bara titta på hur de passar ihop.

laptopväska 004



Havrepannkakor med kryddiga äpplen

$
0
0

havrepannkakor med äpple

Pannkakor är bland det bästa som finns när en vill ha ett snabbt mellanmål, för helgfrukosten eller en lättare lunch!

Jag tycker om att experimentera med mina och göra dem lite mer nyttiga genom att byta ut en del av det vita mjölet mot grahamsmjöl eller rågmjöl. Här har havreflingor fått hoppa med ner i smeten för lite knaprighet och extra fiber. Under en period när jag inte åt så mycket ägg så brukade jag göra pannkakor bara på mjölk, mjöl och salt. Med te x havre- eller sojamjölk istället för komjölk blir pannkakorna helt veganska. Det blir inte lika fluffigt, men smakar bra det med. Lite bakpulver i smeten ger en tjockare, amerikansk version av pannkakor för den som gillar det.

Den här gången blev det en snabbkokt äppelkompott till pannkakorna, av skivade och skalade äpplen som jag har kvar i frysen från besöket på Glorias Äppelgård i höstas. Det är underbart att kunna ta fram en näve när jag vill och känna den där syrligt söta smaken som för en tillbaka till sensommaren.

Jag strödde kokosflagor och ringlade lite lönnsirap över mina pannkakor. En klick flytande honung och rostade hackade hasselnötter kan nog också passa bra. Jag lyxade till det några skivor brieost på toppen också, eftersom vi har en stor bit hemma som behöver ätas upp.

Det här är ett recept på ganska få pannkakor eftersom jag bara skulle göra dem till en person idag. Men det är bara att dubbla hur många gånger om som helst!

havrepannkakor 2

Havrepannkakor med kryddiga äpplen

ca 4 pannkakor

2 dl mjölk

1 dl vetemjöl

1/2 dl havregryn

1 ekologiskt ägg

1 nypa salt

Blanda ihop mjöl, salt och havregryn. Rör ner mjölken och ägget och vispa ihop allting. Stek tunna pannkakor i en bra stekpanna.

Äppelkompott:

1 äpple

1/2 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1/2 dl vatten

Andra kryddor efter smak

Skala äpplet och skär det i ganska små bitar. Blanda äpple, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Sjud i ca 15 minuter, tills äppelbitarna  har blivit helt mjuka och det mesta av vattnet har kokat in. Ju längre det får sjuda desdå mer tar äpplet upp kryddorna.

Bred ut över pannkakorna, rulla ihop och ät!


Mandel- och mockamarängsmörkräm

$
0
0

mandel-och mockamarängsmörkräm

Det har varit lite dött här på bloggen på sistone. Jag har inte så mycket att skylla på förutom den stora vårvintertröttheten. Och kanske en liten svacka i matbesattheten, om det nu är ok att ha sådana som matbloggare.

Men nu spirar det och både ute och inne, i mitt fönster har vetegräset som jag petat ner i lite jord växt några millimeter varje gång jag tittar på det. Mer om det i ett senare inlägg. Så då borde det väl börja spira när det gäller att komma på nya roliga våriga maträtter snart också!

Fram tills dess får ni hålla till godo men en ganska så kopierad men ack så god marängsmörkräm med mandlar och kaffe. Inspiration har jag hämtat både härifrån och från recepet på chokladtårta med dulce de leche och marängsmörkräm hos Made by Mary. Jag hade läst någonstans att det är gott att ha valnötter i krämen, men dem råkade jag bränna under rostningen så det fick bli mandlar. Det gav en riktigt god nötig smak och lite knaprig känsla det också. Hon är en riktig hejare på marängsmörkräm den där Mary, så jag följde hennes instruktioner rakt av. Det går säkert bra att titta på vilket som helst av hennes smörkrämsrecept för att förstå hur det går till. Marängsmörkräm är lite meckigt, men det som är bra är att även om det inte blir så fluffigt och fint som det står att det ska bli när den tillagas så blir den nästan alltid sammetslen och mjuk och helt underbar när den är färdig.

Den här marängsmörkrämen kan bres på tårtor, användas till att toppa muffins med eller bara slickas upp med ett hungrigt finger. Jag hade några muffins i frysen, så jag passade på att prova min cupcakeplunger som jag fick i julklapp. Den fungerade finfint, men det blev farligt när det plötsligt var stora hål i muffinsarna som gick att fylla med ännu mer smörkräm. Åh, och jag kom precis på att den säkert fungerar fantastiskt som fyllning i biskvier också!

gula tulpaner

Ungefär det här hade jag i min mandel och mockamarängsmörkräm:

1 handfull mandlar

1 msk lönnsirap

1 msk kokt kaffe

100 gram smör

1 dl socker

2 äggvitor

Rosta mandlarna lätt i 175 graders värme. Mixa dem fint i matberedare. Häll i sirap och kaffe och mixa några sekunder till. Följ instruktionerna på marängsmörkräm hos Made by Mary. Häll i mandel- och kaffeblandningen sist och vispa krämen slät. Bred över eller fyll valfri tårta eller muffins med krämen. Mumsa!

mandel-och mockamarängsmörkräm 2

muffinsplunger


Supernyttig morotsmarmelad

$
0
0

morotsmarmelad med kex och brie

Jag har försökt påminna mig själv om att äta mer morötter den här vintern, på lite fler roliga sätt. Den glatt orangea men ändå lite alldagliga rotsaken innehåller ju massa nyttigheter och med sin sötfriska smak passar den till så mycket. De är goda rårivna med en skvätt citronsaft, skivade i grytor och gratänger, i pastasåsen, i kakor och till och med i marmelader. Och så är det billigt. Det var när jag läste om att morötter innehåller d-vitamin och karoten som jag verkligen fick upp ögonen. Allt som kan göra oss piggare och mindre glåmiga och som inte är fisk eller dyra kosttillskott är värt att satsa extra på den här årstiden. Men det tar inte slut där, morötter är även fulla av c-vitamin, antidoxianter, järn, fibrer, kalcium och zink. De sägs motverka inflammationer och skydda tarmarna. Enligt gamla skrifter ska de till och med vara potenshöjande för män, intressant…

För ett tag sen provade jag att göra en morotsmarmelad med ingefära och valnötter som blev riktigt god. Morotsmarmelad ska tydligen vara vanligt i Iran och Afghanistan, och i den hemska men spännande boken jag läser just nu, Tusen strålade solar (efter alla andra, jag vet) äter de morotsmarmelad vid ett tillfälle. Min version blev inte riktigt lika kryddig som deras verkar vara, men den färska ingefäran ger en del sting. Jag utgick från ett recept på morotsmarmelad som fanns med i januarinumret av Buffé, men bytte ut stjärnanisen mot valnötter. Kontrasten mellan den mjuka söta marmeladen och de knapriga, lite bittra valnötterna gör det väldigt gott. Marmeladen passar lika bra på en skiva brieost eller getost som på rostad bröd med en massa smör.

morotsmarmelad uppifrån

Morotsmarmelad med ingefära och valnötter

(ca 1/2 liter marmelad)

250 gram morötter

1/2 citron

1/2 apelsin

2 msk riven färsk ingefära

2,5 dl vatten

2 dl strösocker eller syltsocker

ca 1 dl valnötter

Riv morötterna fint. Blanda morötter, vatten, ingefära och salt och rivet skal från apelsin och citron i en tjockbottnad kastrull. Koka i fem minuter. Tillsätt socker och rör om ordentligt. Koka tills marmeladen klarar marmeladprovet*, eller ca 45 minuter på svag värme. Rör ner grovhackade valnötter.

Häll upp på rena varma burkar, skölj dem gärna med kokande vatten först så att de blir ordentligt rena. Låt svalna och förvara i kylen.

Såhär roliga kan morötter bli när de får växa fritt och utan gifter:

rolig morot


Hallonsylt och grönska

$
0
0

hallonsylt 001

Här kommer lite mer sött och fruktigt i väntan på att våren ska komma tillbaka. Tänk att hallon kan bli så jäkla gott när det får gosa ihop sig med socker. Det är ju gott som det är också, men kokat i socker och nån annan smaksättning så blir det oemotståndligt.

Receptet kommer från boken Sylta, safta och lägg in av Tareq Taylor så det kan jag inte ta åt mig äran för. Fast jag hade myntasocker istället för färska blad som det står i receptet. De ger inte så mycket smak men en intressant hint. Hemmagjord sylt är garanterat e-nummerfri och så lätt att göra att du knappt fattar det själv. Sen har du massa god sylt att klicka på pannkakorna, bre på rostade mackan, göra syltkakor på eller ha som fyllning i en tårta.

Jag äger fortfarande ingen kökstermometer, så jag stör mig lite på recept som bara anger temperatur. Koka till 105 grader står det i receptet. Men det brukar funka bra att göra det gamla hederliga marmeladtricket, att hålla upp en klick sylt/marmelad på en tallrik och dra en sked igenom. Om spåret stannar kvar istället för att flyta ihop är det klart.

Sylt, marmelader och inläggningar är perfekta presenter att ha med om du ska gå bort. Pimpa till burken med någon fin ettikett, eller dekorera med mönstrat papper eller tyg så ser det ut som att den kommer direkt från hembygdsmarknaden!

hallonsylt 2

Hallonsylt med mynta
ca 3 dl sylt

250 gram hallon, gärna tinade om de varit frysta.

200 gram strösocker eller syltsocker+ ca 2 msk torkad mynta eller mer

saften av en citron

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka på låg värme tills sylten har 105 grader, eller tills det går att göra marmeladprovet. Det tog ca 20 minuter för mig.

Skölj glasburkar i varmt, gärna kokande vatten. Torka dem och häll upp sylten. Låt svalna och skruva på locket.

hallonsylt med vetegräs

Grönskan på bilderna är mitt egensådda vetegräs som har blivit så högt och ståtligt. Ni får vänta lite på recept om det för jag har inte grejerna hemma som jag vill ha i just nu. Och i helgen ska vi till Stockholm för hotellhelg med familjen. Det ska bli jättemysigt, jag hittas nog säkrast vid frukostbuffén.

 

 

 


Kvinnliga matförebilder

$
0
0

kokböcker

Idag är det internationella kvinnodagen, och precis som många har poängterat på facebook och i andra sammanhang handlar den här dagen inte om att säga “grattis till att du är kvinna”, ge blommor eller en extra klapp på axeln. Kvinnodagen finns för att vi ska bli påminda om att samhället fortfarande inte är jämställt. Här hemma och på många andra håll i världen förtycks, förminskas och begränsas många endast för att de är födda som kvinnor. Det blir då nästan en förminskning i sig att ge en tårta och säga grattis till att du håller ut.

För mig handlar kvinnodagen mycket om att peppa och stärka andra kvinnor, och jag vill därför lyfta fram några inom matvärlden som är mina förebilder och som jag alltid hittar inspiration hos och blir glad av. Trots att matlagning har varit en traditionellt kvinnlig syssla typ jämt så har det ändå länge varit männen som regerat på den allmänna matarenan. De flesta världskända kockarna är män och tittar man på till exempel kockmästerksap så känner det som att vi skulle kunna befinna oss på stenåldern när det kommer till könsfördelning. Manliga kockar, så som Mannerström och Moberg verkar snabbt få hjältestatus, medan Tina Nordberg får nöja sig med att bli kallad Mat-Tina och Leila Lindblom ses som någon mysig hemmabakare. Det är inget sämre i sig, men det blir på en annan nivå.

Först ut är så klart Anna Bergenströn, och även hennes dotter Fanny Bergenström som fotat alla fina bilder i de senaste böckerna. Jag har vuxit upp med hennes klassiker Rotation i köket och Annas mat och skattar mina tummade och slitna ärvda ex lika högt som deras nyare böcker som Under valnötsträdet. Hennes känsla för enkla råvaror som skapar de perfekta smakkombinationerna slår aldrig fel och hon plockar på ett bra sätt in smaker från andra delar av världen in i det svenska köket.

En annan stor kock som jag verkligen börjat hitta inspiration hos på senare år är Karin Fransson. Hennes bok Karin Franssons sju årstider är en sån lycka att bläddra igenom. Trots att den känns lyxig och gourmeig så är recepten egentligen ganska enkla och hon hittar alltid någon rolig twist på våra svenska råvaror och kryddor. Ibland önskar jag att jag fick vara hon, och gå där bland mina örter och grönsaker på Öland och fundera på vad jag ska bjuda mina restauranggäster på härnäst.

Mia Öhrn är också en stor förebild. Hon verkar så trevlig och nere på jorden, och bakar och fixar så att kreativiteten bubblar fram i huvet på en. Hennes bok Mitt egna kafé är en av de första kokböckerna jag köpte som vuxen, när jag drömde om att en dag ha mitt alledeles egna ställe där jag bakar och lagar mat. Boken fick det att kännas som det var möjligt och dessutom så innehåller den en massa goda recept som jag ofta går tillbaka till.

I dagens samhälle går det ju inte att prata om matförebilder utan att ta upp någon bloggare såklart. Det finns massa duktiga brudar där ute, är det någonstans kvinnor dominerar så är det när det kommer till matbloggande. Det är svårt att bara välja ut en, men någon som verkligen inspirerar mig är Karoline på Det gröna skafferiet. Hon skriver om mat så att det känns kul och lätt, har en miljömedvetenhet och är kreativ när det gäller att komma på nya grejer. Och hon fotar och stylar sådär naturligt snyggt som jag drömmer om att kunna göra.

kvinnobullar 007

Förra året bakade jag kvinnobullar till kvinnodagen, receptet finns på mina gamla blogg De andra bullarna.

 

 


Vetegräsodling och energismootie

$
0
0

vetegräs och smootie

Äntligen dags för lite vetegrästips här! Jag gillar tanken på superfoods, och tror att mat kan göra oss piggare och friskare på många sätt. Däremot är jag inte så förtjust i att många av den så kallade supermaten är så dyr och säljs i små förpackningar på exklusiva hälsokostaffärer. En sån grej är vetegräspulver, som sägs ge oss energi och stärka immunförsvaret. Ja gärna så här i vårvinterns grådassighet tänkte jag och började fundera på om jag inte kunde fixa det själv. Jag läste om att grodda vete någonstans, och tänkte att det ju borde vara samma sak som vetegräs.

Efter lite googlande hade jag lärt mig att det ska gå bra att så hela vetekorn som först har groddats i några dagar. Sagt och gjort, jag köpte ekologiskt vete, hällde upp ca 1 dl i en glasburk och la i blöt över natten. Dagen därpå satte jag över ett tunt tyg (en silduk) och så sköljde jag kornen genom det morgon och kväll i två dagar. Därefter hade det vuxit ut vita små groddar på nästan alla kornen, som jag petade ner med grodden nedåt  i plastaskar som jag fyllt med jord. Efter ett tips från Karoline på Det gröna skafferiet så använde jag askar från tomater och andra grönsaker, det funkar hur bra som helst. Kom ihåg att sticka några hål i botten bara om det inte redan finns, så att överblivet vatten kan rinna ut.

Två dagar efter planteringen såg min lilla odling ut såhär:

vetegräs 002

Efter två dagar igen så hade så här mycket kommit upp:

vetegräs 011

Och ytterligare två dagar senare såg det ut såhär i askarna:

vetegräs 012

Snacka om att växa så att det knakar! När jag smakade på ett strå exploderade det av klorofyll i munnen och det smakade precis som nyutslagen vår eller nyklippt gräs en sommardag. Jag tyckte att jag fick energi bara av det lilla bladet.

Jag lät det växa någon dag till, och sedan klippte jag av gräset ungefär 2 cm från rötterna. En liten bunt av gräset gjorde jag en smootie av och resten bredde jag ut i en form för att torka. Jag är nyfiken på om det går att torka gräset själv och smula till pulver, vilket är den form av vetegräs som oftast säljs i hälsokostbutikerna.

Smootien blev underbart pastelligt vårgrön, smakade lika grönt och engergifullt som det där lilla grässtråt och kändes som en bra start på dagen. Om jag blir piggare och friskare av mitt hemmaodlade gräs återstå att se.

Smootie med vetegräs och avokado

1 banan

2 dl havremjölk

1/2 avokado

1 liten bit färsk ingefära

1 liten bunt färskt vetegräs (ca 10-12 strån) eller 1/2 msk vetegräspulver

saft från 1/2 lime eller lite citronjuice

Blanda banan, avokado, mjölk, riven ingefära och vetegräs i en matberedare eller mixer. Mixa tills allt är mosat och slätt. Smaka av med lime-eller citronjuice. Drick till frukost eller innan träning.

vetegräs under torkning


Gröna matmuffins på Sankt Patricks day

$
0
0

matmuffins liggande

Idag den 17:e mars firas Sankt Patricks day på flera håll i världen. Det är Irlands nationaldag, och firas till minne av skyddshelgonet Sankt Patrick. Självklart är det en av irländarnas favoritsysselsättningar som står i fokus denna dag, att dricka öl. Men även färgen grönt är viktig, vissa klär sig bara i grönt, ibland färgas ölen grön och i bloggvärlden har det vimlat av grönfärgad mat ett tag nu. Förutom på Irland så är det framför allt i länder med mycket Irländska invandrare som Sankt Patricksday är stort. I den lilla kanadensiska stad som jag var utbytesstudent i för några år sedan var det en stor dag där pubbarna hade öppet från tidig förmiddag och den gröna ölen flödade. När jag och Peter var i Newcastle i England för exakt ett år sedan var varenda pub (och det finns många där) smockad med folk från tidig kväll.

I år har jag inte tänkt gå så hårt in för öldrickandet just idag, men jag ville ändå laga något grönt. För att det är Sankt Patricks day men också för att det ju är namnet på bloggen och för att jag längtar så jäkla mycket efter riktig vår nu och det kanske går att skynda på den lite med ett par gröna matmuffins med spenat och ärtor och ett lika grönt persiljesmör till.

Muffinsen är egentligen matiga scones bakade i muffinsformar. Ärtorna och spenaten gör dem matiga och våriga, och fetaosten tillsätter lite sälta. Ett riktigt bra alternativ till en enkel lunch, kanske med ett stekt ägg på eller som en del av påskbuffén.

matmuffins 005

Sconesmuffins med spenat, ärtor, fetaost och valnötter

ca 8 muffins

150 gram smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl havregryn

2 tsk bakpulver

2 dl mjölk

1 dl finhackad spenat och ärtor blandat

1/2 paket fetaost

ca 1 dl valnötter

1/2 tsk salt

Riven ost till topping

Sätt ugnen på 200 grader. Koka spenat och ärtor tillsammans några minuter. Häll av vattnet.

Blanda alla torra ingredienser till degen och knip ihop med smöret till en smulig deg. Rör ner mjölken, fetaost, valnötter, och ärtor och spenat. Blanda väl. Klicka ut i muffinsformar. Riv över lite ost på varje muffin.

Grädda i ca 20 minuter.

Servera med smör utrört med 1-2 msk persilja, salt och peppar.

Nu ska jag snart iväg på träff numer 2 med ett gäng skånska matbloggare, det ska bli mysigt!



Vild surdeg och ölmarmelad på senaste bloggträffen

$
0
0

matbloggsträff 2 allt uppdukat

Igår var jag på matbloggsträff med matbloggare i Skåne-gänget igen! Den här gången var vi hemma hos Alexandra som har bloggen I gott sällskap och det blev en riktigt mysig eftermiddag med en massa gott att äta så klart.

Emma på Sockervisp hade med sig surdegskex och fyra olika sorters pålägg; kryddig rödlöksmarmelad, två sorters färskost och en väldigt spännande ölmarmelad.

Alexandra bjöd på dadelbollar med choklad och lakrits och söta små chokladpaletter, och Gröna Skafferiet-Karoline hade med sig en väldigt smakrik dadelkaka. Jag hade med mig mina gröna matmuffins och chokladmuffins med mango-banansylt som jag gjorde till min måltidsupplevelse som vi redovisade på sensorikkursen i helgen (mer om det senare i veckan).

matbloggsträff 2 002

Alexandra skär upp dadelkaka. Hennes kök är också lite grönt! Vid fönstret skymtas Emma.

matbloggsträff 2 006

Karoline botaniserar bland påläggen, i gröna byxor sankt Patricks day till ära.

Vi förundrades över Alexandras galet jäsande surdeg, bytte surdegstips (jag samlade mest in tips) och så planerade vi en massa för vad vi ska göra i vår och sommar. Vi vill gärna öka aktiviteten och medlemmarna i matbloggare i Skåne-gruppen på facebook, så gå in och kolla och gilla! Den är inte bara till för matbloggare, utan alla som gillar god och shysst mat, i Skåne och på andra håll.


Färgglada pappersägg till påskriset

$
0
0

pappersägg på bord

Imorgon är det vårdagsjämning, vilket är svårt att tro med det vinterväder vi har. Men vår är det, och snart också påsk. Påsken är min favorithögtid. Det är mer prestigelöst än jul och midsommar. Bara en massa dagar att umgås på och äta påskgodis och god mat. Och det är en anledning att pyssla och fylla hemmet med kvistar och blommor, kitschiga kycklingar och färgglada dekorationer.

Jag har redan tjuvstartat med ett par söta pappersägg att hänga i påskriset. Det är inte mitt påhitt från början, jag har sett dem lite varstans på nätet. Bland annat finns det en länk på hos I gott sällskap. Jag fastnade för dem för att de verkade så lättgjorda och för att jag har en massa fint mönstrat papper hemma. Dock har jag ingen häftapparap som behövs för att häfta ihop dem, så jag sydde ihop äggen i mitten istället vilket funkade hur bra som helst. Då jag inte har tagit hem något påskris än fick de hänga i min wallsticker-gren på väggen så länge, tillsammans med ett gäng blommiga fåglar.

pappersägg på vägg

Det här behöver du för att göra äggen på mitt sätt:

Minst tre olika pappersark på minst 10×10 cm

1 kartongbit

lim

nål och tråd

pappersägg mall

1. Rita ut en äggform på kartongen som är runt 4 cm hög. Klipp ut ägget och använd som mall.

2. Klipp ut remsor i pappersarken som är minst lika breda och långa som ägget när de är vikta på mitten. Stryk på lim och vik på mitten. Rita ut ägget på arket och klipp ut innanför linjen. Gör två pappersägg till med samma eller ett annat mönster.

3. Lägg ihop de tre äggen och vik på mitten. Trä nålen och sy ett par stygn i mitten av äggen, där vikningen går. Lämna en ände längst upp på ägget där du börjar sy. Sy tillbaka på andra sidan, knyt ihop trådändarna längst upp.

4. Sprid ut de sex olika delarna så att de bildar ett runt ägg.

pappersägg på tidning

pappersägg klara


Dubbla syltkakor

$
0
0

syltblommor 002

Småkakor passar lika bra till påsk som till jul. Den här varianten formade som blommor, med söt hallonsylt i mitten och pastellfärgat strössel för tankarna till vår och varmare tider.

Jag har tryckt ut kakor med en blomform och sedan tryckt ut ett håll i mitten med en cirkelform. Det går så klart bra att göra kakorna utan hål i mitten eller i någon annan form. Eller bara en enkel kaka med en grop i mitten för sylten. Använd den sylt du tycker bäst om, jag tog hallonsylten jag gjorde för några dagar sen.

Snart kommer det mer påsktips!

syltblommor 011

Dubbla syltkakor

3 dl vetemjöl

75 gram smör

1 dl socker

1 ägg

1 nypa salt

(ev en matsked vatten)

Hallonsylt eller annan sylt

Strössel till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, socker och salt. Nyp ihop till en smulig deg. Rör ner ägget och eventuellt vatten om degen är för smulig.

Kavla ut degen på mjölad yta så att det är ca 2 mm tjockt. Tryck ut blommor eller annan form, och eventuellt cirklar i mitten i hälften av kakorna. Lägg ut de “hela” kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på ca 1 tesked sylt i mitten, bred ut det lite mot sidorna. Lägg över en kaka med hål i och tryck till lätt.

Grädda i 10-12 minuter tills kakorna har blivit lite gyllengula. Strö över strössel när de är nygräddade.

syltblommor 009


Gör egna påskägg och skålar

$
0
0

påskägg 018Det är fint med påskägg tycker jag. Vare sig de innehåller massa smågodis, hembakade småkakor eller en liten present så är det något mysigt med de runda, färgglada små skattkistorna. Men precis som så mycket annat så är det galet att de ska tillverkas i så kopiösa mängder för att folk ska köpa nya varje år, för att sen slänga dem. Det går såklart bra att återanvända sitt påskägg, och den som vill kan ganska lätt måla om eller klä sitt ägg med papper, tyg eller något annat roligt material för att ge det en ny touch.

Jag blev sugen på att gå ett steg längre och göra mina egna ägg från grunden. Lite pyssligt men inte så svårt som man kan tro ändå.

Det här är vad som behövs:

Tapetklister (färdigköpt eller gör eget)

ballonger

tyger

tidningspapper

sax

limstift

Tunt papper

textillim eller annat klister

påskägg 001

Gör så här:

Blås upp så många ballonger som du vill ha ägg och i den storlek du vill ha dem. För små ägg, använd gärna vattenballonger eller små ballonger.

Riv tidningspapper i små remsor och bitar. Pensla på tapetklister på varje remsa och klistra fast dem på ballongen. Sätt papper över halva ballongen så att den får en ägg form. Om du vill ha ett ägg som har mer som ett titthål, lämna bara ett mindre hål fritt. Stryk på att lager tapetklister över pappret. Klipp upp ett fyrkantigt tyg och sätt fast det på ägget. Släta ut så mycket det går. Alternativt klipp bitar av tyget och sätt fast det med lapptäcksteknik på ägget.

Låt torka minst 8 timmar.

När äggen är helt torra, stick hål på ballongen. Peta bort ballongrester. Klipp remsor av fint färgat papper och limma fast dem kant i kant inne i ägget, så slätt det går. Sätt gärna något band runt kanten som gömmer skarven. Låt torka och fyll med godis eller annat småplock!

påskägg 014


Miniomeletter, deviled eggs och vikten av ekologiska ägg

$
0
0

hönor på pinne

Vi svenskar är verkligen galna i ägg på påsk. Sammanlagt trycker vi i oss 2 ton ägg under påskveckan, och bara på påskafton äter vi som befolkning 60 kilo ägg*.

Antagligen hör traditionen med att äga ägg ihop med att våren, ungefär runt påsk, är den tid på året då hönor naturligt värper som mest. Det blev mycket ägg att äta upp under kort tid ute på gårdarna, så då passade det att göra äggen till ett stående inslag på påskbordet. Sen finns det även flera olika religiösa kopplingar till ägg vid påsk, både inom kristendomen och judendomen.

Efter att ha undvikit ägg i flera år, framförallt av djuretiska skäl, så använder jag dem idag ganska mycket i mat och bakning. Men jag har väldigt svårt att köpa något annat än ekologiska ägg, och bra är väl det. Djurhållningen hos storskaliga ekologiska äggbönder är kanske inte alltid optimal, det är fortfarande många hönor på relativt liten yta, och hönorna manipuleras att värpa mycket ägg året runt, vilket gör deras kroppar utslitna i förtid. Men det känns ändå så mycket bättre än hos de konventionella äggbönderna där hönorna bor trångt och bara får gå fritt på betonggolv. Burhöns, där hönorna sitter i burar lika stora som dem själva är i stort sett helt borttaget i Sverige, och många butikskedjor har efter konsumentpåtryckningar slutat sälja ägg från burhöns. Köper du däremot ägg från andra länder finns det inga sådana garantier.

Hönor som värper ekologiska ägg går fritt inne och på sommaren oftast ute, och de är färre hönor per kvadratmeter. Det finns också regler att de ska kunna picka i marken och ha reden att värpa i. Fodret är en av de viktigaste skillnaderna när det kommer till ekologiska ägg. Hönorna får inget foder med genmodifierade grödor, utan det ska vara ekologiskt odlat. Allt det här lärde jag mig när jag förra året skrev en artikel om äggätande för Skånes Fria tidning. Jag pratade med en person från Djurens rätt om äggindustrin, och besökte en ekologisk äggbonde utanför Malmö. Att se hönorna som gick och sprätte och pickade och verkade må rätt så bra fick mig att känna att ekologiska ägg är ett ganska enkelt val, och värt de extra kronorna det kostar. Ännu bättre är det såklart om du kan ha hönor själv, eller köpa ägg direkt av någon som har ett par hönor.

*Källa Svenska Ägg

omeletter i formar

omeletter på tallrik

I väntan på att de inhemska grönsakerna ska gå att skörda så tar jag fasta på det här med ägg i påsk, och försöker hitta på nya små rätter. Lite grönt och fräscht, som ärtskott och avokado får vara med och våra till det hela. Små portionsomeletter gräddade i ugnen är ett fint inslag på påskbuffén, och går att smaksätta med lite vad som helst. Jag gjorde mina ganska matiga med fetaost, cocktailtomater och pesto.

Miniomeletter i ugn

4-5 omeletter

2 ekologiska ägg

1/2 dl mjölk

salt och peppar

100 gram fetaost

4 cocktailtomater

2 msk pesto

några spenatblad

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, mjölk och salt och peppar. Smula ner fetaosten, rör ner pesto, halvera tomaterna och blanda i dem tillsammans med spenatbladen.

Fördela äggsmeten i stora muffinsformar i silikon eller papper. Grädda på ugnsgallret i 15-20 minuter, tills omeletterna har blivit fasta och höga och fått lite färg på toppen. Servera gärna med färska ärtskott, avokado och en skiva rökt lax om du äter det.

ägghalvor

En lite annorlunda variant av våra fyllda ägghalvor hittade jag på bloggen Simple bites som inspirerats till dem under en resa till Mexico. Den lena men samtidigt syrliga avokadokrämen ger en bra kontrast till dem ganska neutrala äggen.  Att blanda i chili eller tabasco kom jag på i efterhand, men jag tror att det kan ge lite extra sting som passar bra.

“Deviled eggs” med gucamole

2 ägg

1 avokado

2 msk creme fraice

saften från 1/2 lime

salt och peppar

(lite torkad chili eller en skvätt tabasco)

persilja, salt och peppar till garnering

Koka äggen i ca 10 minuter tills de är hårdkokta. Låt svalna.

Mosa ihop avokado, creme fraice, lime och kryddor. Skala äggen och dela på mitten på längden. Ta ut gulan och mosa den. Blanda ihop med avokadokrämen och rör så att allt blir slätt. Klicka eller spritsa ut krämen i hålen i ägghalvorna. Strö över persilja, salt och peppar.

ägghalvor på tallrik


Hallon- och mangokaka och jordnötsfigurer

$
0
0

hallon-och mangokaka på tallrik

Här kommer två söta projekt att pyssla med på den långa fredagen. Jag måste städa också, men det hoppas jag är snabbt överstökat. Påsken är ju som gjord för att laga en massa mat, baka gott och sen äta upp allt det plus en massa godis tillsammans med människor du tycker om, så passa på att njut!

Efter allt äggfrossande igår så tänkte jag att det kan vara på sin plats med en garanterat äggfri, vegansk kaka. För ett tag sen gjorde jag muffins med hallon, mango och kokosolja som blev otroligt goda. Konsistensen blev dock ganska kompakt och kladdig och jag täntke att när jag provar göra den som en stor mjuk kaka så ska jag ta mindre kokosolja. Men även med en liten mängd så ger det en ganska saftig och kladdig kaka. Det behöver ju inte vara något dåligt, kakan blir lite som en ljus kladdkaka eller blondie. Den som ändå vill ha en fluffigare kaka, eller inte får tag på kokosolja (ta inte kokosfett!) kan byt ut det mot olja eller smör och istället blanda i lite kokosflingor i smeten eller strö formen med kokosflingor. Jag provåt den med grädde, men jag tror också att den är god med en syrlig mango- eller hallonsorbet.

Det fina med kokosoljan är att den ger en så kraftig och söt kokossmak, som passar väldigt bra till de syrliga hallonen och mangon. Allt blir som en solvarm, karibisk dröm på något sätt.

Hallon -och mangokaka med kokos

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1 msk bakpulver

3 msk kokosolja

3/4 dl rapsolja eller 75 gram smält smör (ko-eller växtbaserat)

1 1/2 dl mjölk (ko -eller växtbaserad)

1 nypa salt

2 dl hallon

1/2 mango

Kokosflingor eller ströbröd till att strö formen

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna. Smält kokosoljan och blanda med oljan, eller smält smöret. Rör ner mjölken. Blanda ner smör-och mjölkblandningen med mjölet. Rör väl. Vänd ner hallon och tärnad mango försiktigt. Smöra och strö en form, gärna med hål i mitten. Grädda i mitten av ugnen 25.30 minuter tills kakan är fast hela vägen och har fått färg.

påskkaka och jordnötsfigurer 001

Jag är inte så förtjust i mandelmassa eller marsipan, men jag blev ändå sugen på att göra någon sorts påskfigurer att dekorera med i år. Så när jag hittade lite olika recept på påskgodis gjort av jordnötssmör började det surra i mitt huvud. Det borde gå att använda ett ganska fast jordnötssmör på samma sätt som marsipan?! Resultatet blev bra, men då jag gjorde eget jordnötssmör så blev nötterna kanske inte lika finmalda som de är i det smör man köper. Eller så skulle jag ha mixat dem längre. Det är samma sak här som i kakan, har man inte kokosolja går rapsolja bra. Har du redan ett ganska löst jordnötssmör behöver du kanske inte någon olja alls. Efter att massan stelnat i kylen lite så gick det bra att forma små figurer av den. Ser ni vad det är?

påskharar och kycklingar i jordnötssmör

Kycklingar, harar och ägg i jordnötssmör

2 dl osaltade jordnötter eller fast jordnöttssmör

1 msk kokosolja

2-3 msk strösocker eller kokossocker eller annat sötningsmedel för mindre söta figurer

1 nypa salt

Vetemjöl eller annat mjöl efter behov

Rosta jordnötterna på 175 grader tills de har fått gyllengul färg. Låt svalna och mixa dem sedan slätt i matberedare. Blanda ner smält kokosolja, socker och salt efter smak samtidigt som de mixas. Alternativt rör ihop jordnötssmör mer socker, salt och olja om det behövs. Om smeten är för lös spä den med vetemjöl eller t ex kokosmjöl.

Rör ihop till en fast deg. Låt vila i kylen i ca 30 minuter. Färga eventuellt bitar av degen med karamellfärg eller något annat. Jag använde några hallon för en rosa ton.

Forma små figurer som du vill eller rulla ägg. Det är säkert gott att doppa figurerna i choklad.


Svengelska hot cross buns

$
0
0

hotcross buns i korg

Den största påsktraditionen i Storbritannien måste vara bullarna som de äter under påskhelgen, hot cross buns. Det och chokladägg, när vi var i Manchester precis innan påsk förra året kryllade det av chokladägg i alla de smaker, storlekar och färger.

Hot cross buns, de söta och kryddiga bullarna med torkade frukt i har ätits i England sedan 1600-talet, men kallades då för Good friday buns. När de började säljas på gatan under långfredagen på 1700-talet blev de omdöpta till hot cross buns som lät bättre när försäljarna ropade ut det.

Att göra ett kors på bröd är en tradition som går tillbaka ända till medeltiden, och var ett tecken på att brödet var välsignat och kunde jaga bort onda andar. Senare blev korset förknippat med kristendomen, men även anglo-saxerna innan kristendomens dagar bakade liknande bullar för att fira vårens intåg.

Den konstigaste traditionen som har med hot cross buns att göra äger rum på en pub i London. Där hänger sjömän upp en bulle i taket varje år, till minne av sjömanshustrun som för 100 år sedan hängde upp en bulle i hopp om att mannen skulle komma hem till påsk. Läs mer om det och hur du bakar typiskt engelska hot cross buns här.

Jag har gjort en egen försvenskad version av bullarna. De är mindre söta och receptet inte i lika många steg som originalet. Jag gjorde mer av en vanlig vetedeg som jag lät jäsa över natten.  Resultatet blev fluffiga, lagom söta bullar som är lite av en korsning mellan slät kardemummabulle och en fralla. Inte särskilt krångligt alls, och perfekt att sätta en deg på kvällen och ha färska påskbröd imorgon eller någon annan dag under helgen.

hotcross buns och påskris 006

Försvenskade hot cross buns

ca 16 bullar

Som torkade frukt hade jag i körbär, men det fungerar bra med russin eller annan frukt. Vill du göra bullarna veganska använd rapsolja, växtmjölk och pensla med mjölk istället för ägg. Hoppa över korsen i smördeg eller googla upp andra sätt att göra korsen, det finns många varianter. Pensla bullarna med lite florsocker utrört i vatten om du vill ha en sötare variant mer lik originalet.

3 dl mjölk

ca 15 gram jäst eller 1 tsk torrjäst

300 gram vetemjöl

150 gram grahamsmjöl

3 msk mörk eller ljus sirap eller farinsocker

1/2 tsk salt

75 gram smör eller rapsolja

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk torkad ingefära

1/2 dl torkade körsbär, russin eller aprikoser, eller blanda.

1 ägg till pensling eller någon typ av mjölk

(2 ark fryst smördeg)

Värm mjölken till 37 grader. Rör ner oljan. Smula sönder jästen i en stor bunke. Tillsätt sirap och salt. Häll över mjölken och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt mjöl, kryddor och torkad frukt. Bearbeta degen i maskin eller för hand tills den är smidig och släpper kanterna. Jäs i 1 1/2 timme eller över natten i kylskåpet.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen och knåda några minuter. Skär upp 16 lika stora bitar, forma dem till en fralla och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme.

Kavla ut smördegen och skär smala remsor långa nog för att räcka tvärs över bullarna. Pensla bullarna med ägg eller mjölk. Lägg degremsor över så att det blir ett kors, eller kryss. Pensla en gång till. Grädda bullarna i 15-18 minuter.

Servera helst varma med smör och en god marmelad.

påskris

Jag slänger in en bild på mitt nyplockade påskris också, pyntat med pappersäggen, små pärlplatteägg och rosetter enkelt gjorda av rivna remsor av tyger. Blommorna runt riset är en 70-tals girlang som jag hittat på en loppis. Mer bilder på pärlplattorna och annat påskpyssel finns på min gamla blogg. Där är påskriset lite mer utslaget än vad det är i år.

 

 

 



Tårta med vegetarisk skagenröra och rågbröd

$
0
0

tårta med skagen 005

Nu får hon väl ge sig, tänker ni. Ja, jag vet, det blir lite mycket påskmat. Men jag vill bara dela med mig av den här lättgjorda smörgåstårtan eller vad man ska kalla det också. Påskaftonsmaten är kanske redan planerad och lagad, men den här funkar även i vilket annat sammanhang som helst. Rör ner rester av kokta ägg och ät under resten av helgen, eller servera den som förrätt på valborgsmiddagen eller på studentbuffén.

Jag mixade rågbrödet med lite olja för att det skulle få en degliknande konsistens, men det blev ganska smuligt ändå. Kanske är smör bättre. Det går säkert fint att bara lägga ut skivor kant i kant i formen och få en mer smörgåsliknande tårta.

Garneringen på tårtan kan bytas ut efter smak och säsong, mot till exempel rädisor, sparris, ruccola eller varför inte rosor av gurka.

För en vegansk tårta, använd crème fraiche och färskost gjord på soja eller havre.

Smörgåstårta med vegetarisk skagenröra

ca 6 skivor rågbröd

(1/2 rapsolja eller 50 gram smör)

1 burk naturell crème fraiche

1/2 paket naturell färskost

3 matskedar tångkaviar (mer eller mindre efter smak)

2 msk dill

ca 1 tsk citronsaft

salt och peppar

(lite riven pepparrot)

För garnering:

1/2 avokado

6 tomater

hyvlade skivor av mango

ärtskott

Mixa rågbrödet i matberedare samtidigt som du häller i olja eller smör. Alternativt lägg ut brödskivor kant i kant i en rund eller fyrkantig form.

Rör ihop crème fraiche och färskost. Blanda ner tångkaviar, dill, citronsaft och salt och peppar. Riv i pepparrot om du vill ha med det.   Blanda allt väl. Bred ut röran över brödet. Dekorera med avokado, tomater, forma mangoremsorna till rosor och strö över ärtskott.

Jag vill också passa på att tipsa om ett nytt roligt initiativ i matbloggsvärlden. Det heter Mat i munnen, och är ett web-teveprogram gjort av bland andra Björn Gadd som har bloggen vegankrubb. Matprofiler i Skåne träffas och pratar om mat på ett avslappnat och inspirerande sätt. I det första programmet handlar det om texmex och det går att se här.

Ännu lite mer påskpyssel, som funkar bra även andra tider på året går att hitta i artiklen om återbrukspysslaren Hanna Jönsson som jag skrivit på Zickermans värld.

Ha en riktigt fin påskhelg!


Nässelaioli

$
0
0

nässelaioli 007

Den kommer nog komma fort nu, våren. Snart så är pollensäsongen i full blom och vi knäpper upp våra för tunna jackor och parkerar oss i solen vid husknuten. På lördag åker vi till Lissabon och när vi kommer tillbaka några dagar senare räknar jag med att det kommer vara dags att dra igång picknicksäsongen : )

Och snart så kommer de skjuta fram, vårens första små ätbara underbara ogräs, och vi springer med skogsdoft i näsan och plockar in nässlor, kirskål och ramslök. Som pepp inför det gjorde jag häromdagen en mjukt grön aioli med nässlor som har legat glömda i frysen sen förra året.

Aiolin var väldigt lätt att göra, inga krusiduller med äggula som skar sig här inte. Receptet kommer härifrån, och är visst gjort av Per Morberg från början. Jag ville mest ha ett recept utan vinäger som inte fanns hemma, och det funkade bra. Jag pressade i citronsaft för att få lite syra, det blev för mesigt annars. Nässlorna ger mest en härlig färg, men också en lite skogig smak. Passar bra till falafel, burgare eller en bit stekt fisk om du äter det. Receptet får bli mitt bidrag till säsongens bästa på Det gröna skafferiet som är vilda vårprimörer den här månaden.

Nässelaioli

1 äggula

2 dl rapsolja

1/2 msk senap

1/2 dl förvälda nässlor

1 vitlöksklyfta

citronsaft efter smak

Salt och peppar

Ta fram ägg och senap ur kylen en stund innan du börjar med aiolin så att alla ingredienser har samma temperatur. Förväl nässlorna några minuter tills de är mjuka. Krama ur och mixa slätt i matberedare eller med stavmixer. Häll i oljan samtidigt som du mixar. Rör ihop äggula och senap (spara vitan till maränger eller sorbet). Häll i nässeloljan i äggblandningen i en tunn stråle samtidigt som du vispar, gärna med elvisp. Vispa tills majonäsen är tjock och slät. Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Rör ut med lika mycket naturell yoghurt för en mindre mäktig sås.

 


Bland backar, kakor och vin i Lissabon

$
0
0

lissabon 058

Vi är tillbaka från vår lilla semester i Lissabon, och jag försöker vänja mig tillbaka till snålblåst, kala grenar och några plusgrader. Det var inte jättesoligt när vi var där, men runt 15 plus och allt var grönt och apelsinträden blommade.  Men jag ska inte gnälla, våren ska visst komma även till oss snart har jag hört.

Lissabon är en mysig stad, och gillar man färg och mönster lär man trivas. Många av husen har färgsprakande kakel i alla möjliga mönster eller är målade i knallrosa, ljusblått eller klargrönt. Vill du ha motion är Lissabon också ett bra resmål. Stan ligger utspridd på sju “kullar” som snarare kan beskrivas som berg och det är riktigt branta backar man får klättra upp på för att komma till toppen. Men väl däruppe får du en rätt otrolig utsikt över havet och stan så det är ändå värt det.

lissabon 056

Men maten då? Det jag var mest exalterad över var alla bakverk. Det ligger ett bageri i varje gathörn i Lissabon, och det inget dåligt utbud av kakor som erbjuds. Nationalkakan är Pasteis de nata, en minipaj med krämig, citrussmakande fyllning som var jättegoda (jag tänkte provbaka dem och lägga ut receptet här om ett tag). Det mest kända stället att äta dem är på kaféet Pastel de Belem, men när vi var där ringlade kön flera meter ut på gatan så det kändes inte riktigt värt det. Det finns en massa annat gott att prova också. Små syltkakor, pajer med kokosfyllning, toscakakor, bakelser med vaniljkräm och så vidare. Jag hade nog kunnat leva på bara kakor hela resan.

lissabon 148

Ostar finns det också mycket gott av i Portugal. Jag var på en riktig matmarknad en morgon och köpte grönsaker och två små krämiga ostar, en gjord på komjölk och en med ko, get, och fårmjölk blandat.

lissabon 093lissabon 081

Som vegetarian eller vegan kan det vara lite av en utmaning att äta ute i Lissabon. De traditionella rätterna består av kött eller fisk och inte så mycket annat. Jag åt den klassiska baccalauen en gång (torsk som kan lagas på 365 olika sätt) eftersom jag ju äter fisk ibland. Men det finns en hel del vegetariska restauranger också. Min kompis tog med oss till The food temple, en mysig vegansk restaurang som drivs av en kanadensisk tjej som bara en dag bestämde sig för att åka till Lissabon och starta ett matställe. Här kan man få små plockrätter som polenta med svampsås, auberginepaj och olika sallader till bra priser.

lissabon 028

Annars är det ju drycken som är Portugals starka sida, och var det enda som verkligen var billigt jämfört med hemma egentligen. Att kunna dricka en liten öl eller ett glas vin för 9 kronor ute på ställen är vi ju inte bortskämda med direkt. Och då är det inga dåliga beska viner jag snackar om. Första kvällen hamnade vi på en vin- och fiskfestival, där man efter att ha köpt ett vinglas för 3 euro kunde få runt till de olika producenterna och smaka på olika viner. Jag fick prova muscatvin som är en av mina nya favoriter, och vi provade den inhemska körbärslikören Ginjinga, som traditionellt ska drickas ur små chokladkoppar. Hur gulligt är inte det! Öl serveras i regel i dricksglas, som kostar runt 1 euro styck. Ganska trevligt sätt att hålla ölen färsk kan jag tycka, men det blev också lättare att dricka mer när det kändes nästan som att dricka vatten. Den godaste ölen är Sarges, som finns både som ljus och mörk.

lissabon 002Ginjinga

Vi bodde två nätter hos en kompis till mig som jag lärt känna när hon gjorde praktik i Malmö, och tre nätter i en egen liten lägenhet som vi hyrde genom Air bnb. Det är en sajt där man kan hyra boende av privatpersoner under resan. Det funkade jättebra, lägenheten var mysig och värden var väldigt trevlig och mån om att vi skulle ha det bra. Det blir inga mer trista hotellrum för mig i framtiden!

Peter i vardagsrummet i "vår" lägenhet

Peter i vardagsrummet i “vår” lägenhet


Schackrutor med lakrits och choklad

$
0
0

lakrits och chokladschackrutor 013

Idag, eller möjligtvis igår (det är lite olika uppfattningar om det där) är det lakritsdagen. Jag tycker inte om lakrits själv, varken söt, salt eller mitt emellan. Jag vet, många skulle kalla mig konstig men så har det alltid varit och kommer antagligen alltid förbli. Men nu råkade jag ha lite lakritspulver hemma, sen vi fick en goodiebag med massa lakritprodukter från Ninas kök på matbloggsträffen hos oss. Jag hade tänkt baka något till vårloppisen i Folkets park som jag ska stå på imorgon, och bästa tillfället att baka med en ingrediens en inte gillar är väl när det bakade är till någon annan?

Så det fick bli ett par små schackrutor med lakrits och choklad. För degen har jag använt ett recept på brysselkex från en av mina ärvda receptanteckningsböcker som alltid brukar bli bra. Jag stötte lakritspulvret lite extra i mortel för att det skulle bli ordentligt finfördelat. Har du inte lakritspulver går det säkert bra att ta någon typ av hård lakrits, typ turkisk peppar och stötta dem till pulver.

lakrits och chokladschackrutor 016

Schackrutor med lakrits och choklad

ca 30 stycken

225 gram smör

2 kaffekoppar vetemjöl (ca 3 dl)

1/2 kaffekopp socker (ca 0,75 dl)

1 tsk lakritspulver (jag använde rålakritspulver från Johan Bülow)

1 msk kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda rumstempererat smör, mjöl och socker tills det blir en smidig deg. Dela degen i två. Stöt lakrtisen till finns pulver och blanda ner den i den ena degen. Blanda ner kakaon i den andra degen. Rulla ut vare deg till två långa korvar, ca 1 cm i tjocklek. Lägg korvarna på så att de bildar ett rutmönster (brun på vit). Skär i några milimeter tjocka skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kakorna lite. Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter.

lakrits och chokladschackrutor 017Dessa tygsvalor är några av de grejer som jag ska sälja på marknaden.


Melerad blåbärskaka med vit choklad

$
0
0

vitsippsbukett

Efter en fin dag igår med en massa sol, utflykt till bokskogen vid Torups slott och vitsippsplock satte bakabstinensen in igår kväll. Lite blåbärssylt längst in i frysen fick bli utgångspunkten, och jag gjorde en blåbärsmelerad sockerkaka med topping av vit choklad. Hjälp vad gott det blev! Kakan, som är vegansk, blev väldigt fluffig och god och blåbärsmeleringen gav en cool effekt.

Toppingen skulle nog gå att variera på massa olika sätt. Jag gjorde både en vegansk version, med mjölkfritt smör, florsocker och citron och en med vit choklad, lite smör och citron. Den söta vita chokladen blev lite mer balanserad av den syrliga citronen, och allt smakade väldigt bra tillsammans med blåbären. En topping med färskost, vegansk eller mjölkbaserad, skulle nog också vara gott på, med citronsmak och eventuellt lite smält vit choklad även där. Kokosflingor på toppen gav lite knaprighet och en extra smakupplevelse.

blåbärskaka 004

Melerad blåbärskaka (vegansk)

3 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 dl havre -eller sojamjölk

50 gram mjölkfritt margarin

3-4 msk blåbärssylt eller 1/2 dl blåbär

Sätt ugnen på 190 grader.

Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt väl. Smält margarinet. Rör ner mjölken i margarinet. Rör ner i mjölblandningen. Klä en form (ca 10×15 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut jämt. Klicka ut blåbären och rör ner den med hjälp av en gaffel, så att det blir en melerad effekt. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter.

Topping

Vegansk:

50 gram mjölkfritt margarin

ca 1 dl florsocker (eller tills det blir en bra konsistens)

1-2 tsk citronsaft

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ner florsocker och citronsaft. Rör tills krämen är slät och inte har några smörklumpar. Bred över kakan när den har svalnat. Strö eventuellt över kokosflagor eller flingor. Skär kakan i rutor.

Vit chokladtopping:

ca 50 gram vit choklad

25 gram smör eller 1/2 paket naturell färskost

1-2 tsk citronsaft

Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna. Klicka i smör eller rör ner färskost till krämen är slät. Smaka av med citronsaft. Bred över kakan när den har svalnat. Strö eventuellt över kokos. Skär kakan i rutor.

blåbärskaka 011

 


Viewing all 146 articles
Browse latest View live